Kamera ja minä [Osa 2] - Still-kamerani ja valokuvaajan tarinani

Aloitin kuvaamisharrastukseni 90-luvulla filmipokkarikameroilla. Ensimmäinen oma kamerani oli Yashica-merkkinen hopeinen pokkarikamera, jota kannoin aina mukanani luokkaretkillä, luonnossa ja oikeastaan kaikkialla. Kuvasin 2000-luvun alussa paljon Canonin EOS 3000-järjestelmäkameralla, joka oli ensimmäinen järkkäri jota opettelin käyttämään. Koska filmit olivat niin kalliita, eikä minulla ollut kamerankäytön teoriasta mitään hajua, kuvasin 90-prosenttisesti aina automaattiasetuksilla. Aloin tuolloin kiinnostumaan yhä enemmän lintukuvauksesta ja hankin tuohon järkkäriin sopivan 300 mm yltävän objektiivin, jonka kanssa epätoivoisesti sitten yritin aina räpsiä milloin mistäkin kuvia, tiedostomatta sitä, että kuvat "heilahtivat" aina, koska en osannut pienentää suljinaikaa.

2000-luku toi tullessaan kuitenkin kuvaajaurani pelastuksen, digikameran. Ensimmäinen oma digikamerani oli HP Photosmart, jolla myöskin kuvasin ensimmäiset digitaaliset elokuvani (näistä lisää myöhemmässä osassa). Digitaalinen maailma toi mukaan tietysti kuvien överit jälkikäsittelyt ja efektikikkailut, jotka kaikki olivat tuolloin aivan mahtavia ja tosi siistejä juttuja.

Ensimmäinen digitaalinen järjestelmäkamerani oli Canonin 500D, joka minulla edelleenkin on satunnaisessa käytössä. Päivitin kuitenkin vuonna 2015 ykköskamerakseni saman valmistajan 70D:n, joka edelleen on kovassa käytössä. Vuosi sitten ostin erityisesti videohommia varten Sonyn a6300-kameran, jolla toki välillä tulee myös still-kuvausta harrastettua.

Linssipuolella olen aina ollut hyvin pihi. Käytän edelleen ensimmäistä ostamaani "superzoomia" satunnaisesti. Tuon lisäksi olen hankkinut Canonin klassikoksi muodostuneen 50 mm 1.8-aukkoisen sekä kuvanvakaimella varustetun 10-18 millisen, joka on aivan mahtava sekä videohommissa että sisätiloissa kuvattaessa ulkoisen salaman kanssa.

Omaa silmääni 70D:n still-kuvat miellyttävät enemmän kuin tuon kuusituhattakolmesatasen Sonyn. 70D on aivan mainio ja riittävä kamera ns. normaalioloissa kuvattaessa ja sopivia linssejä käytettäessä. 70D:stä ja 50 millisestä linssistä onkin muodostunut minun suosikkikombo still-kuvaukseen.

Seuraavassa osassa käsitellään videokameroita ja esittelen kaikki omistamani videokamerat, alkaen vanhoista kunnon kasettipeleistä.