Vinkkejä pöllöretkelle

Loistava pöllöjen havainnointialue Sipoon ja Järvenpään rajoilla Rörstrandissa. Siniset pallurat ovat hyviä paikkoja saapua ja kuunnella lintuja. Ylemmällä pisteellä on paljon liikennettä, alempi sijaitsee paikassa, jonne pääsy mahdollista vain jalan tai polkupyörällä. Mosantie on pieni, kapea hiekkatie joka kulkee yksityisten tonttien ohi ja läpi, joten jos menette liikkumaan alueelle, olkaa kohteliaita ja varovaisia, älkää liikkuko yksityisten pihamailla, älkääkä jättäkö autoja esteiksi. (Kuvan kartta: maanmittauslaitos, kansalaisen karttapaikka, linkki karttaan alla)

Loistava pöllöjen havainnointialue Sipoon ja Järvenpään rajoilla Rörstrandissa. Siniset pallurat ovat hyviä paikkoja saapua ja kuunnella lintuja. Ylemmällä pisteellä on paljon liikennettä, alempi sijaitsee paikassa, jonne pääsy mahdollista vain jalan tai polkupyörällä. Mosantie on pieni, kapea hiekkatie joka kulkee yksityisten tonttien ohi ja läpi, joten jos menette liikkumaan alueelle, olkaa kohteliaita ja varovaisia, älkää liikkuko yksityisten pihamailla, älkääkä jättäkö autoja esteiksi. (Kuvan kartta: maanmittauslaitos, kansalaisen karttapaikka, linkki karttaan alla)

Helmi-maaliskuu on parasta pöllöjen soidinhuutelun kuunteluaikaa. Suosittelen isosti pöllöretkelle lähtemistä, vaikket olisikaan ornitologi tai lintubongari. Kevättalven aikaan yöllä täysin pimeässä, usein metsäisessä maisemassa liikkuminen autolla, jalan taikka vaikka pyörällä (miksei hevosellakin, jos sellaisen satut omistamaan), on ihan älyttömän jännää puuhaa ilman havaintoja linnuistakaan.

Alla linkki karttaan, johon merkkasin erään loistavan kohteen etenkin viirupöllön tarkkailuun. Alueella on myös varpuspöllöjä, sarvipöllöjä sekä satunnaisesti huuhkajia ja lehtopöllöjä. Olen itse havainnoinut kyseisellä spotilla viirupöllön monena vuonna. Paikka löytyy kartan kanssa myös vanhasta opuksesta, jonka nimeä en muista, mutta jossa esitellään Uudenmaan pöllöjen havainnointikohteita, minkä vuoksi uskallan paikan koordinaatteineen tässäkin julkaista. Jos satut muistamaan tuon kirjan nimen, heitä ihmeessä sen nimi tuohon alas kommentteihin.

Paras aika kuulla pöllöjen huhuilua on käytännössä aina auringonlasku ja sen jälkeinen aika auringonnousuun saakka. Pöllöt eivät yleensä noudata aikatauluja. Olen kuullut huuhkajaa ympäri vuoden, myös kesällä ja valoisaan aikaan. Viirupöllö harvemmin huhuilee muulloin kuin soidinaikaan ja tuolloinkin hyvin satunnaisesti. Paras keli pöllöretkelle on lämpimän keväisen päivän jälkeinen pakastuva ilta ja yö, jolloin taivas on kirkas ja kuu kirkas ja iso. Toisaalta, olen kuullut viirupöllön huhuilevan aktiivisesti kyseisessä kartan osoittamassa paikassa vesisateessa tuulisena iltanakin.

Alla vielä extrana linkki monta vuotta vanhaan piilotettuun videooni, jossa selitän kymmenen minuuttia jotakin epämääräistä pimeässä autossa liittyen pöllöihin. Katseltuani pätkän itse tätä tekstiä kirjoittaessani, olen kiitollinen itselleni siitä, että olen kehittynyt vlogipäivitysten tekijänä sekä etenkin puhujana. Jos jaksat kuunnella tuota puhuvaa lumiukkoa kolme minuuttia pidempään, nostan hattua!