Kyy - väärinymmärretty upea eläinlaji

Kyy kuvattuna 14.4.2010 klo ‏‎16.59 Järvenpäässä talvehtimiskalliolla, jonka tilalla on nykyisin Lidlin jakelukeskus.

Kyy kuvattuna 14.4.2010 klo ‏‎16.59 Järvenpäässä talvehtimiskalliolla, jonka tilalla on nykyisin Lidlin jakelukeskus.

Länsi-Euroopan maista Suomi on ainoa, jossa kyytä ei ole rauhoitettu. Kyyn tappaminen tapauksesta riippumatta on turhaa, usein typerää. Kyiden tärkeää ravintoa ovat monet jyrsijät, minkä ansiosta yksikin kyy saattaa kesässä syödä parisataa punkkia. Jos kyy ilmaantuu pihapiiriin, riittää että otat käärmeen varovaisesti kiinni esimerkiksi kannelliseen ämpäriin ja viet muutaman kilometrin päähän syrjään asutuksen luota. Kyy ei osaa palata tuolloin enää takaisin pihalle.

Järvenpäässä sijaitsi vielä muutama vuosi sitten Lahden moottoritien Järvenpään eteläisen liittymän kohdalla upea, hyvin luonnontilainen luontokohde, joka sijaintinsa takia pysyi melko rauhallisena ja tarjosi monille eläinlajeille hyvän kodin kaupungin ja liikenteen keskellä. Kallion toisella puolella sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä moottoritie ja toisella puolella pelto. Kallion päältä näki pitkälle Järvenpään ylitse, Ainolan pelloille ja Loutin kerrostaloille, joiden välissä oli tyhjä aukko: Tuusulanjärvi, joka ei itsessään näkynyt puiden takaa. Kalliosta mielenkiintoisimman teki sen vahva kyypopulaatio.

2000-luvun alussa kallion kyypopulaatio oli vielä hyvin vahva. Keväisin paikalta löytyi joka reissulla toistakymmentä käärmettä. Kyyn nahan löytäminen jostain reunamilta ei ollut mitenkään harvinaista. Lähestyttäessä 2010-lukua kanta romahti vahvasti. Jossain vaiheessa uskoimme koko kannan jopa kuolleen täysin. Syyt romahdukselle eivät koskaan selvinneet, mutta uskon, että kyseessä oli epävakaiden talvien sekä paikan löytäneiden uusien ihmisten tekojen yhteisvaikutus. Lähistöllä myös räjäyteltiin paljon erilaisten rakennustyömaiden takia. Kalliolta alkoi löytyä paljon roskaa, pressuja, sipsipusseja… Koiranulkoiluttajat löysivät paikan. Joskus todistin paikalla nuoria paiskimassa isoja kiviä maahan, mahdollisesti liiskaten kyyn tai kyitä.

Lidlin uusi jakelukeskus havainnollistettuna sellaisena kuin se tällä hetkellä paikallaan seisoo. Liikenneympyrän takana olevan pienen metsäpläntin takaa alkoi pelto, jonka takana, rakennuksen vasemmalla puoliskolla seisoi itse kallio. Moottoritie takavasemmalla.  Kuva: https://www.lidl.fi/fi/Jarvenpaan-jakelukeskus-3312.htm

Lidlin uusi jakelukeskus havainnollistettuna sellaisena kuin se tällä hetkellä paikallaan seisoo. Liikenneympyrän takana olevan pienen metsäpläntin takaa alkoi pelto, jonka takana, rakennuksen vasemmalla puoliskolla seisoi itse kallio. Moottoritie takavasemmalla.

Kuva: https://www.lidl.fi/fi/Jarvenpaan-jakelukeskus-3312.htm

Suosikkikäärmeeni kalliolla oli jättiläismäinen ruskea naaraskyy, joka oli lähemmäs metrin pituinen ja kahden-kolmen miehen sormen paksuinen paksuimmasta kohdastaan. 2010-luvun edetessä kyyt alkoivat taas tehdä välillä vahvaltakin näyttävää paluuta vanhalle kalliolle. Valitettavasti kaikelle tuli stoppi, kun julkaistiin tieto siitä, että kyseiselle kohdalle rakennetaan massiivinen Lidlin jakelukeskus, jonka alta koko kallio räjäytetään, sen takana oleva metsä kaadetaan ja pelto rakennetaan. Kyitä ei enää ole eikä tuota hienoa salaista maisemaakaan joka kalliolta aukesi.

Alla video samalta käärmekalliolta, jonka alkupuolisko on kuvattu keväällä 2012. Jälkimmäinen puolisko on vuodelta 2009. Viimeiset still-kuvat videon lopussa ovat 2000-luvun alusta filmiajoilta.